Referenciák - Magyarvíz Ásványvíz Kft.

Magyarvíz Ásványvíz Kft., 5,39 kWp

A Magyarvíz Ásványvíz Kft. Lajosmizsén, a társaság ásványvíz üzemében létesített egy napelemes kiserőművet. A napelemes rendszer összesen 200 db Korax KS 250 polikristályos napelem modult tartalmaz, a beépített teljesítmény 50 kWp. Ugyan a beépített modulteljesítmény és a hálózatra csatlakozási teljesítmény alapján a rendszer még lehetne háztartási méretű kiserőmű, ugyanakkor a hálózatra csatlakozási feszültség alapján viszont a rendszer már a kiserőmű kategóriába tartozik. Háztartási méretű kiserőmű ugyanis csak kisfeszültségen csatlakozhat a hálózathoz, középfeszültségű hálózati csatlakozás esetében viszont, függetlenül a napelemes rendszer csatlakozási teljesítményétől, a rendszer már kiserőműnek számít. Kiserőművek esetében lényegesen összetettebb és szigorúbb az engedélyezési eljárás, mert a kiserőmű építési engedély köteles, és számos szakhatóságot is kötelező bevonni az engedélyezési eljárásban. Az áramszolgáltatók is szigorúbb követelményrendszert támasztanak a kiserőművekkel szemben, összehasonlítva a háztartási méretű kiserőművek engedélyezési követelményeivel

A napelem modulok az üzem területén az egyik raktárépület Lindab trapézlemez borítású ferde tetősikján helyezkednek el. A raktárépület nyeregtetőjének kedvező tájolású oldalának felülete lényegesen nagyobb, mint a 200 db napelemes modul helyigénye, így valamennyi modul egy blokkban, egy tetősíkon helyezkedik el. Fontos hangsúlyozni, hogy a kiserőművekkel szemben a tűzvédelmi előírások és a hálózati csatlakozási pontokkal szemben támasztott követelmények szigorúbbak, minta HMKE-ek előírásai.

A villamos hálózathoz a rendszer egy Fronius CL 48 inverteren keresztül csatlakozik. A projekt a KEOP 410-A pályázati konstrukcióban nyert el 19 094 000 Ft támogatást.