Megtérülés

1 kWp teljesítményű napelemes rendszer Magyarországon, optimális telepítési körülmények között akár évi 1200 kWh energiát is képes előállítani Ez azt jelenti, hogy a telepített napelemes rendszer beépített kWp-enként akár éves 1200 kWh villamos energiát tud megtakarítani. 50 kW teljesítményig háztartási kiserőműnek számít a rendszer, ebben az esetben az áramszolgáltatónak törvényi kötelezettsége van a megtermelt villamos áram átvételére.

A megtérülési számítások alapja tehát az éves megtermelt és így megtakarított elektromos áram mennyisége. A megtermelt villamos energia függ beépített műszaki technológia műszaki színvonala és paraméterei mellett a telepítés helyétől és a telepítés egyéb körülményeitől, mint például a beépített modulok tájolásától és dőlésszögétől.
A korszerű napelemes rendszerek megtérülése ma már pályázati támogatás nélkül is gazdaságilag racionális és az energetikai projektek esetében elvárt 10-15 év megtérülési időn belül térül meg.

A korábbi években pályázati források segítették a napelemes rendszerek elterjedését, megtérülését.
Ilyenek voltak az épületenergetikai fejlesztéseket, megújuló energia hasznosítást és telephelyfejlesztést támogató pályázati kiírások. Ezek segítségével önkormányzatok 85%-os, míg vállalkozások akár 50-60%-os támogatási intenzitást vehettek igénybe.

A támogatással a megtérülés tovább javult. Önkormányzatok esetében akár 1-2 éven belül, míg vállalkozások esetében akár 4-6 éven belül megtérültek a napelemes beruházások.

A megtérülést követően a napelemes kiserőmű gyakorlatilag folyamatosan csökkenti a villanyszámlát és így a felhasználó működési költségeit, minimális karbantartási költség mellett. A korszerű napelemes technológiák élettartama rendkívül hosszú (legalább 25-35 év), köszönhetően a fejlett gyártástechnológiáknak illetve annak, hogy a napelemes kiserőművek mozgó alkatrészt nem tartalmaznak. A beépített áramtermelő kapacitás 20 éves teljesítménygaranciával rendelkezik, azaz ennyi idő elteltével is a rendszer képes eredeti teljesítményének 80%-t leadni.