Érvek

Sol omnibus lucet.

A napenergia hasznosítás melletti számos érv sorakozik, a legfontosabbakat összegyűjtöttük.
A napenergia az emberiség számára a legnagyobb, gyakorlatilag korlátlan és kifogyhatatlan energiaforrás. Semmilyen más energiaforrás nem áll ilyen mértékben rendelkezésre.

Magyarország a napenergia hasznosítás szempontjából kedvező paraméterekkel rendelkezik.

A napenergia fotovoltaikus hasznosítása, azaz a napelem technológia időközben kiforrott megbízható és nagyon hosszú élettartamú technológia. A napelemek jellemzően 30-35 évig, de akár ennél hosszabb ideig is képesek működni, azaz áramot termelni.

A minőségi gyártók 20 éves teljesítménygarancát nyújtanak, amely azt jelenti, hogy a rendszer teljesítménye 20 év elteltével is eléri az eredeti teljesítmény legalább 80%-át.

A napelemes rendszer megtérülése pályázati támogatás nélkül is gazdaságilag racionális, pályázati támogatással pedig kifejezetten gyors.

A rendszer a megtérülési időt követően az élettartama végéig folyamatosan áramot termel, így hozzájárul a villamos energia költségek csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez.

A megtermelt és fel nem használt energia sem vész el, mert az a hálózatba visszatáplálásra kerül, ezzel csökkentve az éves energiafelhasználás szaldóját.  

A napelemes rendszert létesítők hozzájárulnak a környezeti értékeink védelméhez, az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a globális felmelegedés csökkentéséhez, Magyarország energiafüggőségének mérsékléséhez és egy fenntarthatóbb világ megvalósításához.